Kinderen achter de kachel in de kookstudio

door David Levie. woensdag 19 maart 2008 | 03:12 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 19 maart 2008 | 09:45

Kinderen koken bij Wat Maak je Me Nou!?

APELDOORN - In zijn achtjarige leven heeft Hugo Pleizier welgeteld één keer wat schijfjes salami op een pizza gelegd. Goed, hij reikt zijn moeder af en toe wel eens een pan aan, maar nimmer stond hij actief kokend achter het fornuis.


Hoe anders is dat als de dames van kinderkookstudio Wat maak je me nou!? zich over hem ontfermen. Dan blijkt Hugo tot grootste culinaire daden in staat. Voor het vullen van een loempia draait hij zijn hand niet om, en met mascarpone blijkt hij te kunnen toveren. Met dank aan de gastronomische toverstafjes van Jacqueline van den Heuvel en Inge van den Berg die in de regio Apeldoorn nieuwe kookactiviteiten hebben ontplooid.

In tegenstelling tot andere kinderkookcafés en aanverwante workshops zeggen Van den Heuvel en Van den Berg dat hun pupillen daadwerkelijk 'achter de kachel staan'. Het echte gevaarlijke werk doen de dames weliswaar zelf, maar onder hun toeziend oog zijn kinderen met potten en pannen in de weer.

Zolang ze in Apeldoorn nog geen geschikte keuken hebben gevonden, biedt Kaasboerderij Den Hoek in Wilp Achterhoek onderdak aan kokende kinderfeestjes. Een riante kookstudio met uitzicht op het platteland is van alle gemakken voorzien. Willen vaders en moeders aanschuiven om de prestaties van hun kroost te testen, dan is de tafel snel gedekt en geeft eigenaar Jan Willem Reinders desgevraagd wijnadvies.

De kinderen werken niet met drank. In de variant op tiramisu vervangt frambozensap de Amaretto. Over variaties gesproken: Wat Maak Je Me Nou!? heeft voor uiteenlopende menu's gezorgd die van welluidende namen zijn voorzien. Omaatje Lief betekent Hollandse pot (soep met ballen, hete bliksem, hangop) en wie voor Sambal Bij? kiest kan zich uitleven in de oosterse keuken. Guusje Amuusje staat voor het bereiden van een veelvoud aan lekkere, kleine hapjes en wie liever op de vegetarische toer gaat, bediene zich van ...met peren (appels, bananen en zo).

,,Wat we willen is onze passie voor koken overbrengen op de kinderen'', zegt Jacqueline van den Heuvel. ,,We maken met de kinderen lekkere, originele gerechten die op zich eenvoudig te bereiden zijn.''

Op de boerderij is het ook mogelijk een arrangement te boeken. Kinderen krijgen kookles en de volwassenen spelen een potje boerengolf voor ze op de 'boerbecue' hun trek stillen. Voor wie chique wil doen is er een boerentea, een high tea met streekproducten waaronder echte Wilpenaar, de rauwmelkse kaas van de boerderij. Zowel groepen als individuele kooklustigen kunnen zich melden via de site www.watmaakjemenou.nl . Wie meer wil weten over Den Hoek kan terecht op www.denhoek.nl .

Bron: http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/2842182/Kinderen-achter-de-kachel-in-de-kookstudio.ece

KOOKFOTO_39196_698517h