Column Jaap Korteweg: De Vegetarische Slager

JaapKorteweg

(Foto: Jaap Korteweg)

9-mei-2011

Ik ben blij dat ik me tot u kan richten. Creatieve kookliefhebbers gaan zorgen voor de ontwikkeling waarvoor de Vegetarische Slager staat.

Maar eerst zal ik me even voorstellen. Ik ben Jaap Korteweg, de eerste Vegetarische Slager in Nederland. Dit laatste wordt wel regelmatig betwist. Ik wordt er vaak op gewezen dat er voor ons al diverse vegetarische winkels, webshops, merken etc. gestart zijn. En dat is natuurlijk helemaal waar alleen hebben ze zich nooit slager genoemd en terecht. Bonen, granen en rijst slacht je niet maar worden geoogst gemalen en bereidt. Een emotieloos proces wat niets met slachten te maken heeft. Slachten gebeurd achter gesloten deuren en dat willen we graag zo houden. Transparantie houdt op bij het slachthuis. Echter aan het product van het slachthuis zijn we zeer verknocht. Leven zonder vlees is voor veel mensen en met name mannen geen leven. Hoewel alle rationele argumenten pleiten voor vermindering, daalt de consumptie nog nauwelijks. Het energieverbruik van auto’s is de laatste 20 jaar gehalveerd maar de vleesconsumptie per hoofd, is in die tijd gestegen en stabiliseert de laatste jaren.

Met de Vegetarische Slager producten willen we de smaakbeleving van vlees intact houden met plantaardige ingrediënten en dat lukt steeds beter. Duidelijk signaal is dat de verkoop van vleesvervangende producten jaarlijks met 10 procent stijgt en dat ook topmensen uit de vleesbranche deze ontwikkeling een grote vlucht zien nemen. Vion, een van Europa’s grootste slachters investeert in plantaardig vlees en is een grote speler op de Duitse markt.

http://farm3.static.flickr.com/2757/5702328237_d513d36300_m.jpg

De sleutel ligt bij de smaak. Veel nieuwsgierige vleeseters hebben slechte ervaringen opgedaan met vervangers en zijn daardoor sceptisch geworden. Wij brengen nu een nieuwe generatie producten op de markt onder onze Vegetarische Slager Lijn die bij een blinde proef geduid worden als smakelijk en mals vlees. Daarnaast hebben we een snacklijn met producten op basis van in Nederland geteelde biologische lupine. Lupine levert een eiwitrijke boon, met een hoog vezelgehalte. Andere producten zoals sushi en dimsum zijn in ontwikkeling en we zijn op zoek nieuwe recepten, producten of technieken. Het merk de Vegetarische Slager wil steeds de beste vleesvervangers in de markt zetten in samenwerking met de ontwikkelaars.

We staan aan de vooravond van een grote omslag. We werken samen met innovatieve bedrijven die nieuwe receptuur en techniek ontwikkelen waarvan topkoks onder de indruk zijn. Hoe meer mensen zich bezig houden met deze ontwikkeling hoe sneller het gaat en hoe smakelijker, gezonder, fairder deze producten worden. Ik heb gemerkt dat de ontwikkelingen tot nu toe niet van de grote multinationals komen maar van startende bedrijven, mensen die thuis achter het fornuis staan of in een schuurtje aan het knutselen of kokkerellen zijn.

http://farm6.static.flickr.com/5021/5702886968_6be0f2a04e_m.jpg

Creativiteit zit bij vrije individuen die met hun mooie ideeën aan de slag gaan. Kookstudio’s zijn daarvoor in het bijzonder een ideale broedplaats.

Jaap Korteweg

De Vegetarische Slager

Jaap Korteweg is de eerste vegetarische slager van Nederland. Meer informatie over de Vegetarische Slager vind je op: www.devegetarischeslager.nl en www.vsxl.nl

Filmpje over de Vegetarische Slager>>

Lees alle columns van Jaap Korteweg op: http://www.kookstudiogids.nl/JaapKorteweg