Nagerechten

Nagerechten

Een diner is niet compleet zonder de mooie afsluiter. Deze afsluiter komt meestal in de vorm van een dessert, ook wel toetje en nagerecht genoemd. Meestal zijn nagerechten zoet van smaak, maar het komt ook wel eens voor dat er gekozen wordt voor een hartig dessert. Er zijn veel verschillende mogelijkheden qua dessert. Het kan gemakkelijk en simpel, zoals pudding of yoghurt uit een pak. U kunt het echter ook groter aanpakken.

Uitgebreide desserts

Een dessert kan zo uitgebreid worden gemaakt als je maar kunt bedenken. Zo is er bijvoorbeeld het Grand Dessert. Dit is het grootste dessert van de kaart en dit wordt meestal gedeeld. Het is een samenvoeging van diverse zoetigheden die wel goed op elkaar zijn afgestemd. Het is ook mogelijk om een proeverij van desserts te nemen als nagerecht. Dit is dan een kleine variant van álle nagerechten in één dessert. Voor de mensen die geen keuze kunnen maken is dit dus een ideale oplossing.

Zoet of hartig

De keuze tussen zoet en hartig is vaak snel gemaakt: de meeste mensen hebben de voorkeur voor een zoet dessert. Toch zijn er ook mogelijkheden qua hartige desserts, bijvoorbeeld kaas. Een kaasplankje bestaat veelal uit diverse soorten kaas en daarnaast vijgen en donker brood. Mocht je echter een dinertje organiseren, dan kun je het beste kiezen voor een zoetigheid als toetje, aangezien kaas niet bij iedereen populair is.

Chocolade-koffie mousse

Als er één toetje populair is, dan is het chocolademousse wel. Dit luchtige chocolade dessert is altijd een hit aan het einde van een dinertje. Doordat er veel variatiemogelijkheden zijn, kunt u veel kanten op. Combineer chocolademousse bijvoorbeeld met koffie, want dit duo smaakt ontzettend lekker samen!

Ingrediënten:

  • 100 gram chocolade (puur)
  • 130 gram mascarpone
  • 2 á 3 el poedersuiker
  • 4 el sterke, koude espresso
  • 150 ml slagroom

Smelt de chocolade au bain marie in een kom boven warm water. Laat het daarna een klein beetje afkoelen. Klop de mascarpone en poedersuiker tot een egaal mengsel. Voeg vervolgens de espresso en de gesmolten chocolade toe. In een schone en ontvette kom klopt u de slagroom op tot een luchtig mengsel. Spatel de slagroom vervolgens onder het chocolade-mascarpone mengsel zónder de lucht eruit te halen. Schep de mousse in afzonderlijke bakjes en laat deze in de koelkast opstijven gedurende zo'n 8 uur.

Voordat u de mousse serveert, kunt u nog wat slagroom kloppen en een toefje hiervan op de mousse spuiten. Garneer eventueel met wat witte chocolade snippers of wat verkruimelde amaretti koekjes.

Variatietip: Voeg tegelijk met de espresso sinaasappellikeur toe aan de chocolademousse. Als garnering kunt u eventueel wat sinaasappelrasp over de mousse strooien.

Variatietip 2: Voordat u de chocolademousse in schaaltjes doet, kunt u eerst wat frambozen op de bodem leggen. Dit is een lekkere fruitige verrassing en het combineert fantastisch met de chocolade-koffie mousse.

Terug naar overzicht