Voorgerecht

Voorgerecht

Een voorafje, een entrée of een starter. Het voorgerecht kent vele namen, maar we weten allemaal wat het betekent; een klein gerechtje om het diner mee te beginnen. Houd rekening met het hoofdgerecht wanneer je een voorgerecht uitkiest.

De grootte van het voorgerecht

Afhankelijk van de rest van het menu wordt de grootte van het voorgerecht bepaald. Een drie-gangen diner heeft namelijk grotere porties dan een 7-gangen diner. Vandaar dat een voorgerecht in een drie gangen diner vanzelfsprekend groter is.

Een voorgerecht als lunchgerecht

Omdat een voorgerecht klein is, kan het ook prima als lunchgerecht worden gegeten. Daarom hebben we de lunchgerechten en voorgerechten in één categorie gezet. Door de porties bijvoorbeeld íets te vergroten of er wat meer brood bij te serveren, maak je van een voorgerecht een geweldig lunchgerecht. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bekijk daarom de onderstaande recepten en laat u verbazen door de veelzijdigheid.

Thaise viskoekjes met een frisse salade

Een van de lekkerste voorgerechten zijn absoluut viskoekjes, en dan natuurlijk de Thaise variant. Viskoekjes worden gemaakt van witvis, en door deze heerlijk te kruiden, te voorzien van een knapperig laagje zijn deze goddelijk in combinatie met een knapperige, frisse komkommersalade. Wat hebben we nodig voor Thaise viskoekjes uit de oven? Lees snel verder!

Ingrediënten:

  • 125 g witvis (bijv. kabeljauwfilet)
  • 125 g grote gepelde garnalen
  • Geraspte schil + sap van 1 limoen
  • Een klein stukje (ong. 2 cm) gemberwortel
  • 1 el Thaise vissaus
  • 1 el Thaise sojasaus
  • 4-5 el roerbakolie
  • 1 ei
  • 2 el maïzena
  • 2 bosuitjes in flinterdunne ringetjes geneden
  • 1 rode peper in reepjes gesneden

Ingrediënten komkommersalade

  • 1 komkommer
  • 1 uitje
  • 1/2 klein rood pepertje
  • limoensap van 2 limoenen
  • 2 el bruinesuiker
  • 3 el water
  • klein handje verse koriander
  • klein handje verse munt

Bereiding

Hak de vis heel fijn en meng deze in een kom met het 1 el limoensap, de limoenrasp, de vissaus, gember, sojasaus, maïzena, het ei en ongeveer 3 eetlepels roerbakolie. Voeg vervolgens de helft van de bosui ringetjes en de helft van de rode peper toe.

Vet een muffinvorm in met roerbakolie en schep gelijke hoopjes van het vismengsel in de muffinvormpjes. Strooi de overige pepers en bosuitjes erover en bak de koekjes goudbruin in de oven. (20 á 25 minuten op 200 graden).

Schil de komkommer en snijd deze overdwars door. Haal de zaadlijsten eruit en snijd de komkommer in halve plakjes. Snijd de koriander en munt fijn, snipper het uitje en hak het rode pepertje zeer fijn. Voeg alles toe aan de gesneden komkommers. Verwarm het limoensap in een pannetje, samen met de bruine suiker, een snufje zout en 3 el water. Laat dit iets inkoken en vervolgens afkoelen. Voeg de dressing toe aan de komkommersalade en serveer.

Terug naar overzicht