Deze zaken zijn onmisbaar in iedere keuken

Deze zaken zijn onmisbaar in iedere keuken

Ga je een nieuwe keuken plaatsen? Dan moet je vooraf goed nadenken over hoe je die wilt inrichten. Een keuken moet vooral zowel visueel mooi als nuttig zijn. Dit heeft een enorm effect tijdens het koken. In dit artikel lees je over enkele belangrijke overwegingen die je moet maken over de inrichting van jouw keuken!

De voorbereidingszone

Het aanrecht is het belangrijkste element van de voorbereidingsruimte in de keuken. In dit gedeelte bereid je voedsel door bijvoorbeeld te versnipperen, kneden en mengen. De keuken wordt zo ingericht dat de kookbenodigdheden zijn ondergebracht in kasten en laden die dicht bij de werkruimte staan. Tussen het kook- en bakgedeelte en het spoel- en afvalgedeelte bevindt zich de voorbereidingsruimte in de keuken.

Comfortabel koken en bakken met een spatscherm

Het belangrijkste onderdeel van het kook- en bakgedeelte is natuurlijk de kookplaat. Zorg er bij het organiseren van je keuken voor dat potten, pannen en ander bak- en kookgerei toegankelijk zijn. Hoewel het kan, hoeft het kookveld niet per se dicht bij de oven te liggen. Maar misschien wel bijna net zo belangrijk als de kookplaat zijn spatschermen voor in je keuken. Deze spatschermen zorgen ervoor dat je zonder zorgen kunt koken en na het koken de muur weer makkelijk schoon kunt maken. 

Een goede wasbak en afvalbak

De spoelbak is het element in de spoel- en afvalzone dat het belangrijkst is. Hier spoel je de borden af en doe je de afwas. Hier wordt ook het afval gesorteerd en weggegooid. Plaats de spoel- en afvalruimte bij het indelen van je keuken tussen de kook- en bakzone en de opslagruimte.

Voldoende opbergruimte in de koelkast

Het belangrijkste element van de opslagruimte is de koelkast. De koelkast is belangrijk om rekening mee te houden bij het ontwerpen van een keuken. De koelkast wordt gemiddeld 35 keer per dag geopend en gesloten. De overige opbergruimtes in deze ruimte zijn de hoge kasten en de voorraadladen. Zorg er bij het inrichten van de keuken voor dat de kookzone dicht bij de bijkeukenzone ligt.

De rest van het opberggedeelte

Het opberggedeelte is de plek waar je de spullen bewaart die je niet vaak gebruikt. Je bent niet verplicht om deze zone het middelpunt van je keukenontwerp te maken, dus dat is goed nieuws. Je moet er bij het ontwerpen van de keuken rekening mee houden dat het opberggedeelte de meeste ruimte nodig heeft.
 

Terug naar overzicht