Hoofdgerecht

Heerlijke hoofdgerechten

Het hoofdgerecht wordt gezien als de belangrijkste maaltijd van het menu, vandaar ook de naam 'hoofdgerecht'. Meestal is dit gerecht qua portie groter dan de overige gerechten in het menu. Ook bestaat het meestal uit meerdere onderdelen. In het Frans wordt het hoofdgerecht ook wel aangeduid als Pièce de Résistance. De focus van ligt meestal op het vlees of de vis. Zo kan een heerlijk stuk rosé gebakken rosbief of een mooi stuk zalmfilet bijvoorbeeld de focus zijn in een maaltijd uit de Franse keuken.

Groenten in het hoofdgerecht

Meestal spelen de groenten een bijrol en is de glansrijke hoofdrol weggelegd voor het vlees of de vis, maar soms is worden de rollen in het toneelstuk dat 'hoofdgerecht' heet omgewisseld. Denk bijvoorbeeld aan asperges. Dit streekproduct en tevens seizoensproduct is vrij exclusief en daarom een graag geziene groente op het menu. Het witte goud, zoals de asperges ook wel worden genoemd, zijn vers natuurlijk het lekkerst. U kunt de asperges echter ook in potjes kopen.

Rosbief met knoflook en rozemarijn

Rosé gebakken rosbief is een overheerlijk stuk vlees dat absoluut in de smaak valt als hoofdgerecht. Door het vlees goed te kruiden, wordt de smaak nóg beter. Ook zijn de kruiden een vorm van variatie. De potentiële kruidencombinaties zijn eindeloos en er valt dan ook eindeloos mee te 'spelen'. Door de rosbief in de oven te laten garen, blijven alle sappen in het stuk vlees en is het daardoor lekker sappig mals. Hoe dit gemaakt wordt? Zo:

Ingrediënten:

  • 1,5 kilo rosbief (aan het stuk)
  • 750 gram uien in grove stukken gesneden
  • 4dL vlees fond
  • 6 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
  • 12 takjes rozemarijn
  • 4 el olijfolie
  • 60 gram boter

Bereiding

Haal de rosbief ruim van tevoren uit de koelkast en laat deze op temperatuur komen. Verwarm de oven voor 240 graden Celcius. Vervolgens snijdt u de rosbief ondiep in met een scherp mes, en voorziet u deze sneden van een takje rozemarijn en de plakjes knoflook. Bestrijk de rosbief met olijfolie en leg deze in de braadslede. Zet de braadslede in de oven en laat de rosbief ongeveer 10 tot 15 minuten braden. Vervolgens zet u de oven temperatuur terug naar 200 graden Celcius, legt u de stukken ui rondom de rosbief en braadt u het voor ongeveer 30 minuten. Tussentijds dient u het vlees regelmatig te keren en te bestrijken met olijfolie. Maak ondertussen de vlees fond warm en schenk deze in de braadslee. Zet deze terug in de oven voor een ongeveer een uur en bestrijk de rosbief regelmatig met braadvocht/fond.

Nadat de rosbief heeft gebakken, kan deze uit de braadslede worden gehaald. Laat het vlees rusten in aluminiumfolie. Ondertussen kan het braadvocht worden gezeefd en op smaak worden gebracht met boter, zout en peper. Serveer de saus samen met de rosbief en eventueel samen met wat lekkere roseval aardappeltjes.

Terug naar overzicht