Koken met bier: Zo geef je extra smaak aan je gerecht 

Wie houdt er nou niet van biertje? Vooral speciaalbieren zijn vandaag de dag erg populair. Waar de één voorkeur heeft voor een blond bier, is een andere juist weer fan van een IPA. Nu is een lekker speciaalbiertje naast je maaltijd al lekker, maar een speciaalbier door je maaltijd, zorgt helemaal voor een unieke smaak. Graag vertellen we je meer over de combinatie van bier en eten. 

Welk biersoort bij welk gerecht? 

Wanneer je een liefhebber bent van speciaalbier, is het leuk uit te zoeken welke bier het beste past bij welk gerecht. Ervan uitgaande dat je wat anders wilt drinken dan een veelvoorkomend pilsje, gaan we iets dieper in op de speciaalbieren. Een witbier heeft een frisse zoetzure smaak en past goed bij frisse salades met vis of gevogelte. Een Indian Pale Ale (IPA) heeft een bittere, citrus achtige smaak en is goed te combineren met koolgerechten en witlof. Een compleet andere speciaalbiersoort is de Porter. Dit is een uitgesproken biersoort met een zoetige, karamelachtige smaak. Een porter past goed bij onder andere geroosterd of gegrild vlees en stoofpotjes. Een Stout bier heeft een bittere smaak en past goed bij wild vlees. Dit zijn een aantal voorbeelden van bier en gerechten combinaties, maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden. 

Bier in je gerecht 

Bier is ook geschikt om te verwerken in je gerecht. Zo is een dubbel bier geschikt om te gebruiken bij het maken van stoofpotjes. Een Kriek bier leent zich goed voor saladedressing of in de saus bij gevogelte en kalfsvlees. Met een Quadruppel kan je jouw rundvlees juist weer lekker marineren.  

Wat ons betreft kan een lekker speciaalbiertje een gerecht net dat beetje extra geven. Of je nu een speciaalbier naast je gerecht hebt of er doorheen, het maakt je gerecht uniek. Naast onze tips kan je uiteraard ook zelf op onderzoek gaan naar lekkere bier en eten combinaties. Wij raden je ook aan om zoveel mogelijk verschillende biersoorten te proberen om er zo achter te komen welk speciaalbiersoort jouw voorkeur heeft. 

Terug naar overzicht