No waste koken

Voedselverspilling voorkomen

Mensen leven bewuster, wat zich ook uit op kookgebied. Er wordt beter gelet op de hoeveelheden die worden gekookt, waardoor er minder weg wordt gegooid. Wanneer er toch eten overblijft, ontstaan er initiatieven bijvoorbeeld via Facebook om het eten toch goed terecht te laten komen. Wellicht is er een buurman of –vrouw die laat thuis is van het werk en wel een lekker bordje eten kan gebruiken. Deze zero waste of no waste (geen verspilling) trend is in het leven geroepen door de Britse top-chef Jamie Oliver. Hij zet aan tot slim koken en weinig verspillen. Wanneer u slim kookt, bespaart u ook geld.

No waste restaurants

Een trend op het gebied van eten zijn de all-you-can-eat restaurants. Voor een bepaald bedrag kunt u de hele avond bestellen wat u wilt. Dit concept was al bekent bij de sushirestaurants, maar u vindt ze tegenwoordig in allerlei soorten. Doordat het oog soms groter is dan de maag, was voedselverspilling hier aan de orde van de dag. Veel van deze restaurants hebben daarom als regel dat alles wat wordt besteld moet worden opgegeten. Is dat niet het geval, dan wordt er een extra bedrag gerekend. Klanten worden hierdoor aangemoedigd om eerst na te denken of ze het gerechtje echt nog op kunnen en niet klakkeloos een hele tafel vol eten te bestellen.

Kook ook thuis zonder voedsel te verspillen

Houdt u thuis ook vaak een berg eten over dan zijn er een paar opties. U kunt het gerecht invriezen voor een volgende keer of in de koelkast bewaren voor de volgende dag. Het is echter ook eenvoudig om beter in te schatten hoeveel u nodig heeft van een bepaald ingrediënt. Vaak wordt er te veel pasta of rijst gekookt. Met een speciale maatbeker die aangeeft hoeveel u nodig heeft, zal er veel minder sprake zijn van voedselverspilling.

Terug naar overzicht